Strona główna | Mapa serwisu | English version
 Wino jest najbardziej korzystnym
 ze wszystkich napojów,
 najbardziej przyjemnym ze wszystkich lekarstw
 oraz najmniej szkodliwym ze wszystkich
 przysmaków.     
                                        Plutarch (I w. n.e.)
                         
Wino
Strona Główna > Wino
 Wykorzystywanie owoców do wyrobu wina domowym sposobem jest dosyć popularne wśród działkowiczów i właścicieli ogródków przydomowych.
Wielu z nich zdobyło już umiejetność otrzymywania zupełnie dobrego napoju i na ogół chętnie dzieli się własnymi doświadczeniami. Wiadomo, że nie jest to czynność trudna ani skomplikowana, wymaga jednak pewnych zabiegów organizacyjnych. Dotyczy to szczególnie przygotowania sprzętu niezbędnego do prawidłowej fermentacji alkoholowej. Konieczne jest też rygorystyczne przestrzeganie zasad czystości, podobnie jak przy innych zajeciach w przetwórstwie owocowo-warzywnym. Przystępując do samodzielnej produkcji nalezy zaczynać od niezbyt duzych ilości surowca (10-12 KG), aby nabyć doświadczenia. Zgodnie z obowiązującymi przepisami wyrób wina w gospodarstwie domowym na własny użytek nie powinien przekraczać 100 l na rok łącznie z posiadanymi zapasami.
  
  Wino wyrabiane jest przede wszystkim z winogron (gronowe) oraz z różnych innych owoców (owocowe). 
To jest stopka